Aarhus Universitets segl

Bæredygtig Esterificering af tørt Brød: En Grøn Vej til Bioplast

Ph.d.-forsvar, Torsdag den 3. april 2025, Kasper Brandhøj Skov

Kasper Brandhøj Skov

I løbet af sit ph.d. studium fokuserede Kasper Brandhøj Skov på at omdanne tørt brød, en væsentlig bidragsyder til madspild, til funktionelle bioplastmaterialer. Han undersøgte acetyleringen af brødstivelse ved hjælp af deep eutectic solvents (DES) som et mere bæredygtigt alternativ til traditionelle metoder. Resultaterne viste, at cholinechlorid (ChCl):urea er et ideelt kaotropisk opløsningsmiddel til denne reaktion, da det ikke blot kunne opløse stivelsen fuldstændigt, men også skabte et gunstigt miljø for syntesen af esterificerede stivelser. Med udgangspunkt i disse resultater blev kombinationer af reaktionstid, temperatur og forholdet mellem acetanhydrid undersøgt for at acetylere makromolekyler i brødpartikler. Derudover blev citronsyrens indflydelse analyseret gennem undersøgelse af film fremstillet fra tørt brød. Endelig blev film fremstillet ved solvent casting og ekstrudering/varmepresning sammenlignet.

Kaspers forskning viser potentialet i at anvende tørt brød som en bæredygtig ressource og bidrager til udviklingen af miljøvenlige materialer samt innovative løsninger til reduktion af madspild.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Fødevare, Faculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet.

Dette resumé er udarbejdet af den ph.d.-studerende.

Tid: Torsdag den 3. april 2025 kl. 13:00
Sted: Bygning 5910, lokale 116, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, Agro Food Park 48, 8200 Aarhus N
Afhandlingens titel: Bæredygtig esterificering af ren stivelse og gamle brødpartikler til termoplastiske anvendelser
Kontaktinfo: Kasper Brandhøj Skov, e-mail: kbs@food.au.dk, tlf.: +45 29417371
Bedømmelsesudvalg:
Professor Chelo Gonzalez Martinez, School of Agricultural Engineering and Environment, Universitat Politecnica of Valencia, Spanien
Professor Daniel Wefers, Institute of Food Chemistry, Martin Luther University Halle-Wittenberg, Tyskland
Professor Carl-Otto Ottosen,(chair), Department of Food Science, Aarhus University, Danmark
Hovedvejleder:
Associate Professor Mario Martinez-Martinez, Department of Food Science, Aarhus Universitet, Danmark
Medvejleder:
Ingen medvejleder
Sprog: Ph.d.-afhandlingen forsvares på engelsk

Forsvaret er offentligt.
Afhandlingen ligger til gennemsyn hos Graduate School of Technical Sciences (GSTS), Ny Munkegade 120, bygning 1521, 8000 Aarhus C