Påvirker fedme i moderen modermælken og spædbarnet?
Ph.d.-forsvar, torsdag den d. 20. februar 2024, Julie Astono

I løbet af sit ph.d.-studium har Julie Astono undersøgt om fedme i moderen påvirker kompositionen af modermælk med fokus på proteiner og komplekse sukre, også kendt som oligosakkarider. Ydermere, blev metabolitter i spædbarnet også undersøgt. Resultaterne indikerede kun at mindre variation i proteinprofilen af modermælken er korrelerede til fedme i moderen. Modermælks oligosakkarider og metabolitter i spædbarnets urin var ikke korreleret med fedme i moderen.
Disse resultater indikerer, at udviklingen af fedme i barndommen ikke nødvendigvis er medieret gennem modermælken og at komposition forbliver resilient uanset moderens vægt og forsyner spædbarnet med alt det behøver i løbet af de første måneder af livet.
Ph.d.-studiet er gennemført ved institut for fødevarer, Faculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet.
Dette resumé er udarbejdet af den ph.d.-studerende.
Tid: torsag d. 20. februar 2024, kl. 13.00
Sted: Bygning 5910, lokale 116, institut for fødevarer, Aarhus Universitet, Agro Food Park 48, 8200 Aarhus N
Afhandlingens titel: Investigating the possible link between maternal obesity, human milk composition, and infant metabolism
Kontaktinfo: Julie Astono, e-mail:astono@food.au.dk, tlf.: +45 41171545
Bedømmelsesudvalg:
Lektor Aniko Korosi, Swammerdam Institut for Life Sciences, Center for Neuroscience, Amsterdam Universitet, Holland
Professor Maher Abou Hachem, Institut for bioteknologi og biomedicin, Sektion for proteinkemi og enzymteknologi, Protein Glycoscience og bioteknologi, DTU, Danmark.
Professor Marianne Hammershøj (forperson), Institut for fødevarer, Aarhus University, Danmark
Hovedvejleder:
Lektor Ulrik Kræmer Sundekilde, Institut for fødevarer, Aarhus University, Danmark
Medvejleder:
Professor Jette Feveile Young, Institut for fødevarer, Aarhus University, Danmark
Forsker Søren Drud-Heydary Nielsen, Arla Food Ingredients, Danmark
Sprog: Ph.d.-afhandlingen forsvares på engelsk
Forsvaret er offentligt.
Afhandlingen ligger til gennemsyn hos Graduate School of Technical Sciences (GSTS), Ny Munkegade 120, bygning 1521, 8000 Aarhus C