Aarhus Universitets segl

Foretrækker du sukker eller sødemidler i din drik?

Ph.d.-forsvar, fredag den 8. november, Glenn Birksø Hjorth Andersen

Glenn Birksø Hjorth Andersen

I takt med at folkesundheden i stigende grad er bekymret over et højt sukkerindtag, er efterspørgslen efter drikkevarer med reduceret sukkerindhold vokset. I dette ph.d.-projekt har Glenn Birksø Hjorth Andersen undersøgt udfordringerne ved at erstatte sukker i drikkevarer med sødestoffer, samtidig med at smag, sensorisk oplevelse og forbrugeraccept bevares.

En multi-niveau tilgang blev anvendt til at undersøge effekterne af sukkererstatning med både syntetiske og naturligt forekommende sødestoffer. På det mekanistiske niveau blev der undersøgt, hvordan blandinger af sukker og sødestoffer interagerer og påvirker smagsopfattelsen. På produktniveau blev effekten af forskellige sødestoffer på de sensoriske profiler og forbrugerpræferencer i komplekse drikkevarer, som f.eks. chokolademælk og iste, undersøgt. Endelig blev der på individuelt og kulturelt niveau undersøgt, hvordan faktorer som præference for sød smag, køn og kulturel baggrund påvirker forbrugeraccept af drikkevarer med sukkererstatninger.

Resultaterne har implikationer for drikkevareindustrien, og giver værdifuld indsigt i hvordan sundere, sukkerreducerede produkter kan formuleres uden at gå på kompromis med smagen. Forskning understøtter det bredere arbejde med at fremme et sundere kostvalg.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Fødevarer, Faculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet.

Dette resumé er udarbejdet af den ph.d.-studerende.

Tid: Fredag den 8. november kl. 13:00
Sted: Bygning 5910, lokale 116, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, Agro Food Park 48, 8200 Aarhus N
Afhandlingens titel: Sucrose Replacement in Beverages with Non-Nutritive Sweeteners: A Multi-level Approach on Taste Mechanisms, Sensory Perceptions, and Acceptance
Kontaktinfo: Glenn Birksø Hjorth Andersen, e-mail: gha@food.au.dk, tlf.: +45 23 96 70 53

Bedømmelsesudvalg:
Professor Wender Bredie, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet, Danmark

Assistant Director Valentina Parma, Monell Chemical Senses Center, USA

Lektor Martin Krøyer Rasmussen (forperson), Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, Danmark

Hovedvejleder:
Lektor Ulla Kidmose, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, Danmark

Medvejleder:
Adjunkt Niki Alexi, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, Danmark

Professor Derek V. Byrne, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, Danmark

Professor Sun Yuan-Xia, Tianjin Institute of Industrial Biotechnology, Chinese Academy of Sciences, Kina

Sprog: Ph.d.-afhandlingen forsvares på engelsk

Forsvaret er offentligt.
Afhandlingen ligger til gennemsyn hos Graduate School of Technical Sciences (GSTS), Ny Munkegade 120, building 1521, 8000 Aarhus C