Sammensætning og anvendelse af mælkekomponenter fra cellulært landbrug
Ph.d.-forsvar, tirsdag den 10. december 2024, Jing Che
I løbet af sit ph.d-studium har Jing Che forsket i potentialet for fremtidig anvendelse af mælkebestanddele fra cellulært landbrug. Jing Che har undersøgt to forskellige strategier for fremtidig produktion af mælkeprotein: Fremstilling af mælkebestanddele gennem in vitro dyrkning af bovine mælkekirtelepithelceller, samt basale studier af betydning af fosforyleringsgrad for kasein micel dannelse og funktionalitet. Ved LC-MS/MS-baseret proteomanalyse har Jing Che studeret proteinprofiler af sekretomer fra de in vitro dyrkede celler og påvist ligheder og forskelle til mælk. Desuden, ved at anvende bovine kaseiner som modelsystem, har Jing Che undersøgt den kritiske rolle at fosforyleringsgrad for even af mælkens kaseiner til at samle sig i funktionelle kaseinmiceller.
De opnåede resultater har påvist både muligheder og udfordringer i strategier for fremstilling af mælkekomponenter i celler. Desuden er der opnået ny viden, der kan bruges videre i forståelsen af hvilke krav til proteindekorering, der er nødvendig for funktionalitet af kaseiner. Dette er et vigtigt bidrag til forståelsen af potentialet for fremtidig anvendelse i fødevarer af kaseiner fremstillet i mikroorganismer ved præcisionsfermentering. De opnåede forskningsresulater bidrager til forståelse af fremtidig potentiale af cellulært landbrug.
Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Fødevarer, Faculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet.
Dette resumé er udarbejdet af den ph.d.-studerende.
Tid: Tirsdag 10 december, 2024, kl 10.
Sted: Bygning 5910-214, seminarlokalet, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, Agro Food Park 48, 8200 Aarhus N.
Afhandlingens titel: Towards cellular agriculture – proteomics of secretomes from cultivated bovine mammary cells and the effect of phosphorylation degree on micelle reassembly
Kontaktinfo: Jing Che, e-mail: jing@food.au.dk, tel.: +45 91884891
Bedømmelsesudvalg:
Professor Birte Svensson, Department of Biotechnology and Biomedicine, Technical University of Denmark, Denmark
Scientist Michael Affolter, Nestlé Institute Food Safety and Analytical Sciences, Nestlé Research, Switzerland
Professor Carl-Otto Ottosen (chair), Department of Food Science, Aarhus University, Denmark
Hovedvejleder:
Professor Lotte Bach Larsen, Department of Food Science, Aarhus University, Denmark
Medvejleder:
Associate Professor Nina Aagaard Poulsen, Department of Food Science, Aarhus University, Denmark
Sprog: Ph.d.-afhandlingen forsvares på engelsk
Forsvaret er offentligt.
Afhandlingen ligger til gennemsyn hos Graduate School of Technical Sciences (GSTS), Ny Munkegade 120, building 1521, 8000 Aarhus C