Studier af fordøjelighed af bovin κ-kasein – indflydelse af genetisk variation, sukkerpåhæftning og sialylering

Ph.d.-forsvar, mandag den 29. november 2021. Bulei Sheng

29.11.2021 | Helle Mitzi Thomsen Reichl

Bulei Sheng

I løbet af hans PhD studier har Bulei Sheng undersøgt fordøjeligheden af et specifikt protein i komælk, nemlig det bovine κ-kasein. Denne kasein er den eneste ud af de fire typer der findes i komælk, som har påhæftet sukre på dens proteinskelet. Denne sukkermodificerede κ-kasein type er vigtig for både struktur og stabilitet af kaseinmicellerne. Bulei Sheng har studeret nedbrydningsmønstret af forskellige typer af κ-kasein i et in vitro model system af mave-tarm systemets proteinfordøjelse. Det er blevet undersøgt hvordan genetisk variation i κ-kasein molekylet, samt graden og typen af de påhæftede sukre påvirker nedbrydningsmønsteret af κ-kasein, både når det er i mælken og i studier af oprenset κ-kasein. Indflydelse af sialinsyre på sukrene er ligeledes undersøgt. Resultaterne bidrager til forståelsen af indflydelsen af variation i strukturen af κ-kasein på dens nedbrydning i mave-tarmsystemet, og kan ultimativt anvendes til at producere mejeriprodukter med forbedret fordøjelighed.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Fødevarer, Fakultetet for Tekniske Videnskaber, Aarhus Universitet.

Tid: mandag den 29. november 2021 kl. 13:00
Sted: Bygning 5910, lokale 214,  Institut for Fødevarevidenskab, Aarhus Universitet, Agro Food Park 48, 8200 Aarhus N
Afhandlingens titel: INFLUENCE OF Κ-CASEIN HETEROGENEITY ON ITS IN VITRO ASTROINTESTINAL DIGESTION
Kontaktinfo: Bulei Sheng, e-mail: bulei@food.au.dk, tlf.: +45 50327631

Professor Isidra Recio, Institut for Fødevareforskning, CIAL, Spanien

Lektor Duc Ninh Nguyen, Sektion for sammenlignende pædiatri og ernæring,

Københavns Universitet, Danmark

Professor Carl-Otto Ottosen (formand), Institut for Fødevarevidenskab, Aarhus Universitet, Danmark

Professor Lotte B. Larsen, Institut for Fødevarevidenskab, Aarhus Universitet, Danmark

Lektor Nina A. Poulsen, Institut for Fødevarevidenskab, Aarhus Universitet, Danmark

Adjunkt Søren D. Nielsen, Institut for Fødevarevidenskab, Aarhus Universitet, Danmark

Afhandlingen ligger til gennemsyn hos Graduate School of Technical Sciences (GSTS)
Katrinebjergvej 89F, bygning 5132, 8200 Aarhus N.